sâmbătă, 15 august 2015

Înainte de a judeca, înțelege!

O fetiță ținea în mâinile sale două mere.
Mama sa a venit la ea și a întrebat-o blând pe mica ei fiică, afișând un zâmbet:
Scumpa mea, poți să îi dai mamei tale unul din cele două mere?
Fata s-a uitat la mama sa pentru câteva secunde, apoi brusc a luat o mușcătură dintr-un măr și apoi repede o altă îmbucătură din celălalt. Mama a simțit că îi îngheață zâmbetul pe față. Se străduia din greu să nu își dezvăluie dezamăgirea. Apoi fetița i-a înmânat mamei sale unul din merele mușcate și i-a spus:
“Mămico, uite. Mărul acesta este mai dulce.”
Indiferent de cine ești, de cât de multă experiență ai și de câte cunoștințe crezi că deții, evită să judeci. Oferă-le celorlalți privilegiul de a se explica. Ceea ce vezi poate că nu este realitatea. Nu trage niciodată concluzii pentru alții.
Prin urmare, niciodată să nu ne concentrăm doar pe ceea ce se vede la suprafață și să nu îi judecăm pe ceilalți fără să îi înțelegem mai întâi.
De exemplu:
Cei cărora le place să achite ei nota de plată... nu fac asta fiindcă sunt prea bogați, ci fiindcă pun prietenia deasupra banilor.
Cei care iau inițiativă la muncă… nu fac asta fiindcă sunt proști, ci fiindcă înțeleg conceptul de responsabilitate.
Cei care își cer primii scuze după o ceartă… nu fac acest lucru deoarece ei sunt cei care au greșit, ci fiindcă îi prețuiesc pe oamenii de lângă ei.
Cei care sunt dispuși să te ajute fac asta nu fiindcă îți datorează ceva, ci fiindcă te văd ca pe un prieten adevărat.
Cei care îți trimit adesea mesaj pe telefon, nu fac asta fiindcă nu au nimic mai bun de făcut, ci fiindcă tu ești în inimile lor.
Într-o zi, ne vom separa unii de alții și vom duce dorul conversațiilor noastre despre tot și nimic, despre visurile pe care le-am avut. Vor trece zile, luni, ani, vom păstra legătura din ce în ce mai puțin.. Într-o zi, copiii noștri vor vedea fotografiile cu noi și vor întreba: “Cine sunt acești oameni?”. Iar noi vom zâmbi cu lacrimi invizibile fiindcă inima este atinsă de un cuvânt puternic și vom spune:
„Cei alături de care am avut cele mai bune zile din viața mea.”


Tuturor prietenilor mei, cu mult drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu